25

25 jaar ervaring
Al 25 jaar uw motorspecialist.

076 51 545 70
Info@advangilsmotors.nl

Motor van de zaak

Let's ride

Het is lente, lekker onderweg met je motor en met nog meer rijplezier want je rijdt de file voorbij en de fiscus betaalt mee! En als je bang bent voor slecht weer, dat hoeft niet. Het is statistisch bewezen dat je maar één op de zestien ritten regen treft. Steeds vaker kiest de zakelijke rijder daarom een combinatie van zakenauto en een motor of scooter. Of zelfs alleen een motorfiets. En dat heeft zo zijn voordelen: 

Aanschaf fiscaal aantrekkelijk

De investering in de aanschaf van motor of scooter is fiscaal aantrekkelijk. Als ondernemer mag je namelijk de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) toepassen. De aftrek bedraagt maximaal 28% van de aanschafwaarde. Auto’s zijn expliciet uitgesloten van deze regeling, maar motoren niet en die vallen er dus gewoon onder. Koop je een elektrische motor, dan kun je ook een beroep doen op de milieu-investeringsaftrek (MIA), waarmee je maximaal 36% van de investering van de winst mag aftrekken.

Kosten aftrekbaar

Alle kosten van het bezit en het gebruik van de motor of scooter – zoals de afschrijving, brandstof, onderhoud, motorrijtuigenbelasting en verzekering – kunnen ten laste van de winst worden gebracht. Daarnaast is de aanschaf van essentiële items als motorkleding, -helm en -laarzen, tassen, een navigatie en andere accessoires aftrekbaar. Omdat in Nederland de ondernemer en niet de Belastingdienst bepaalt waarin hij of zij zakelijk investeert, kun je zelf
bepalen wat voor motor en welke toebehoren je nodig hebt (tenzij je het heel bont maakt). Bijtelling voor een motor of scooter Voor een motor of scooter geldt, dat je de werkelijke kosten van de privé gereden kilometers bij de belastingaangifte moet opgeven als privé-voordeel. Heb je geen privé kilometers, dan hoef je niets op te geven. De kilometers die je maakt voor woon-werk verkeer worden aangemerkt als zakelijke kilometers.


Voorbeeld:
Als jouw motor over het hele jaar berekend € 0,25 per kilometer kost en je geeft op dat je 4.000 kilometer privé rijdt, krijg je een
bijtelling van € 1.000 (4.000 * € 0,25). Daarover moet je afhankelijk van je inkomen 42% of 52% belasting betalen (€ 420 of € 520).
Verder is het zo dat bij privégebruik van een motor de fiscus moet bewijzen dat het door jou opgegeven aantal privékilometers niet
klopt.

BTW

Indien je als btw ondernemer een nieuwe motorfiets of een btw motor aanschaft dan kun je de btw over de aanschafprijs terugvorderen. De onderhoud- en benzinekosten worden door je bedrijf gedragen en de btw hierover is ook aftrekbaar. Een keer per jaar moet je wel btw afdragen over de waarde van het privé gebruik. Voor de btw-correctie wordt het woon-werk verkeer wel aangemerkt als privé kilometers.

Leasemarkt

Uit het feit dat de leasemarkt zich snel ontwikkelt blijkt dat het zakelijk rijden van een motor of scooter steeds meer in trek is . Niet alleen voor DGA en IB-ondernemer, maar steeds vaker ook voor werknemers. Enerzijds door het terugdringen van de bedrijfskosten (motor/scooter ten opzichte van een auto) voor de werkgever en anderzijds door de zeer lage privébijtelling voor de werknemer. Met de privé motor zakelijk rijden kan natuurlijk ook Komt het slechts enkele keren voor dat u de motor gebruikt voor zakelijke ritten? Vergeet niet uw kilometers te declareren of in aftrek te brengen op uw ondernemingswinst. Net als voor de kilometervergoeding voor auto’s geldt hier een bedrag van € 0,19 per kilometer. Meer weten over de mogelijkheden van een motor van de zaak? Neem contact op met uw accountant.