25

25 jaar ervaring
Al 25 jaar uw motorspecialist.

076 51 545 70
Info@advangilsmotors.nl

Regels voor het rijden met een mototrailer

Maximum gewicht en rijbewijs

Afhankelijk van het soort rijbewijs dat je hebt, gelden er andere eisen voor het maximale gewicht. Als je niet weet hoe zwaar je auto is kun je dat checken op de website van de RDW 

Rijbewijs B:    aanhanger + lading van max 750 kilo
Rijbewijs B:    maximaal totaalgewicht auto + aanhanger + lading 3.500 kilo
Rijbewijs B+:  maximaal totaalgewicht auto + aanhanger + lading 4.250 kilo
Rijbewijs BE:  totaalgewicht auto + aanhanger + lading boven de 3.500 kilo
Rijbewijs C1:  totaalgewicht auto + aanhanger + lading tussen de 3.500 en 7.500 kilo

Eigen kenteken

Sowieso moet elke aanhangwagen een kentekenplaat hebben. Maar ook daar zijn er verschillen die bepaald worden door het gewicht. 
Is de aanhanger onder de 750 kilo? Dan kun je een Witt kentekenplaat gebruiken met het kenteken van het trekkende voertuig. Als de aanhanger zwaarder is dan 750 kilo dan heeft die een eigen kenteken nodig. Bij aanschaf van zo’n aanhanger bij een BOVAG-bedrijf wordt dit automatisch overgezet op jouw naam. Hoef je er zelf niet extra voor op pad.

Snelheid

Niet vergeten: voor een auto met aanhanger gelden andere maximum snelheden!! In de bebouwde kom mag je maximaal 50 kilometer per uur. Buiten de bebouwde mag je maximaal 80 kilometer per uur. Op autowegen en snelwegen mag je maximaal 90 kilometer per uur. Uiteraard gelden deze maximale snelheden alleen als er geen lagere maximum snelheid wordt aangegeven.

Hulpkoppeling

Een hulpkoppeling is een extra verbinding tussen de auto en de aanhanger. Bij een aanhangwagen lichter dan 750 kilo is een hulpkoppeling niet verplicht. Maar als deze aanwezig is, moet je hem wél gebruiken! Dus goed aansluiten zodat die ook werkt.
Is de aanhangwagen zwaarder dan 750 kilo, dan is een hulpkoppeling altijd verplicht.