25

25 jaar ervaring
Al 25 jaar uw motorspecialist.

076 51 545 70
Info@advangilsmotors.nl

Nieuwsberichten

Nieuws

Bandenspanning

De juiste bandenspanning is belangrijk. De noodzakelijke bandenspanning hangt samen met het gewicht wat de band moet dragen en de temperatuurontwikkeling. Een band die zwaarder wordt belast door extra bagage en/of passagier moet een hogere bandenspanning hebben. Wanneer er veel vermogen afgegeven wordt aan het wegdek dan wordt de temperatuur van de band ook (flink) hoger en zal de bandenspanning daardoor ook oplopen. Daarom zijn er ook sport/tour, race, adventure, custom- en off road- banden. Ieder voor z’n eigen toepassing en eigen optimale bandenspanning.

Een band met een te lage spanning wordt door het steeds maar inbuigen van het profiel gloeiend heet. Je ziet dan ook een afwijkend slijtagepatroon. Wanneer er langere tijd met een te lage banden spanning wordt gereden en je de band daarna op de juiste spanning brengt  zie je bij dergelijke banden vaak kleine haarscheurtjes in de zijwangen ontstaan. Deze haarscheurtjes komen ook vaak voor bij verouderde banden. Na demontage zitten er soms zelfs donkere (warmte)vlekken aan de binnenkant van de band. Dit duidt erop dat er met (veel) te lage bandenspanning is gereden.

Een band die te hard is opgepompt is té rond en moet de krachten daardoor op een veel te klein oppervlak verwerken. Het middenstuk slijt hierdoor heel erg snel. Ze zijn hierdoor ook veel kwetsbaarder voor insnijding, doorboring of zelfs breuk van het canvas. Door het te kleine contactoppervlak is de grip op de weg ook onvoldoende, met alle mogelijke gevolgen van dien!

De band is geen verlengstuk van de vering. We zien ook dat de bandenspanning soms wordt verlaagd om de motorfiets minder hard in de vering te laten zijn. Uit bovenstaande blijkt al dat dit niet de oplossing is voor een te harde vering. Stel de vering naar wens af of vervang de vering.

De band heeft ook geen functie om de zadelhoogte te verlagen. Wanneer je met je voeten niet goed bij de grond kan verlaag dan de bandenspanning ook niet. Kijk of er mogelijkheden zijn om de zadelhoogte te verstellen of een ander zadel toe te passen, er zijn voor de meeste motoren ook verlagingsets voor de vering te koop.

Controleer je bandenspanning regelmatig. Ook al is je band niet lek toch zakt je bandenspanning langzaam. Het is dan ook noodzakelijk om regelmatig je bandenspanning te controleren. Zeker nadat je de motor een tijdje niet hebt gebruikt, zoals na de winterstalling is noodzakelijk de bandenspanning te controleren. Vindt je dit lastig of kun je er met de bandenpomp bij de benzine pomp niet bij kom dan gerust bij ons naar de werkplaats onze monteurs helpen u graag.

Terug naar overzicht